Login



HADIS PILIHAN
Hadith 24
Daripada Abu Zar al-Ghifari r.a. daripada Rasulullah SAW berdasarkan apa yang diriwayatkan oleh Baginda daripada Allah SWT bahawa Dia berfirman:

Wahai hamba-hambaKu! Sesungguhnya aku mengharamkan ke atas diriKu kezaliman dan Aku jadikannya di kalangan kamu sebagai suatu perkara yang diharamkan, maka janganlah kamu saling zalim-menzalimi. Wahai hamba-hambaKu! Kamu semua sesat kecuali orang yang Aku hidayatkannya, maka hendaklah kamu meminta hidayat dariKu. Wahai hamba-hambaKu! Kamu semua lapar kecuali orang yang Aku beri makan, maka hendaklah kamu meminta makan daripadaKu nescaya Aku akan berikan kamu makan. Wahai hamba-hambaKu! Kamu semua telanjang kecuali orang yang Aku berikannya pakaian, maka hendaklah kamu meminta pakaian daripadaKu nescaya Aku akan berikan kamu pakaian. Wahai hamba-hambaKu! Sesungguhnya kamu bersalah siang dan malam dan Aku mengampunkan semua dosa, maka mintalah keampunan daripadaKu nescaya Aku akan ampunkan kamu. Wahai hamba-hambaKu! Selama-lamanya kamu tidak akan mampu memudharatkan Aku sehingga kamu boleh memudharatkan Aku. Wahai hamba-hambaKu! Dan selama-lamanya kamu tidak akan mampu memberi manfaat kepada Aku sehingga kamu boleh memberi manfaat kepada Aku. Wahai hamba-hambaKu! Sekiranya orang-orang yang terdahulu dan terkemudian dari kamu, manusia dan jin di kalangan kamu, sekiranya mereka semua mempunyai hati bertaqwa umpama hati orang yang paling bertaqwa di kalangan kamu, nescaya hal itu tidak menambahkan apa-apapun dalam kerajaanKu. Wahai hamba-hambaKu! Sekiranya orang-orang yang terdahulu dan terkemudian dari kamu, manusia dan jin di kalangan kamu, sekiranya mereka semua mempunyai hati jahat umpama hati orang yang paling jahat di kalangan kamu, nescaya hal itu tidak mengurang-cacatkan apa-apapun dalam kerajaanKu. Wahai hamba-hambaKu! Sekiranya orang-orang yang terdahulu dan terkemudian dari kamu, manusia dan jin di kalangan kamu, sekiranya mereka semua berhimpun di suatu tempat, lalu mereka meminta daripadaKu (iaitu meminta sesuatu pemberian), lantas Aku kurniakan setiap orang dari kalangan mereka permintaannya, nescaya hal itu tidak mengurangkan sedikitpun apa-apa yang ada di sisiKu kecuali umpama berkurangnya air laut apabila dicelupkan sebatang jarum. Wahai hamba-hambaKu! Bahawa sesungguhnya hanya amalan kamu yang Aku akan perhitungkannya bagi kamu, kemudian Aku sempurnakan pembalasannya. Maka barangsiapa yang mendapat kebaikan maka hendaklah dia memuji Allah dan barangsiapa yang mendapat selain kebaikan, maka janganlah dia mencela kecuali mencela dirinya sendiri.

Hadith riwayat Muslim.
PAUTAN

313736 10151475752164271 971215349 n


JADUAL WAKTU

http://s14.postimg.org/tnb3iip59/vle.png

PELANCARAN SUMUR 2014

Majlis pelancaran SUMUR & Guru Penyayang peringkat sekolah 2014. Dirasmikan oleh penolong kanan pentadbiran Pn. hafizah bt Said.

PENGENALAN

Selaras dalam melahirkan pelajar yang bersahsiah unggul, maka dicadangkan supaya diwujudkan program pembinaan sahsiah murid secara rutin. Ia menjurus kapada pengisian ilmu dan penghayatan kepada nilai-nilai agama. Program ini akan menjadi pemangkin dan pendorong ke arah melahirkan pelajar-pelajar yang mempunyai ciri-ciri cinta terhadap agama serta diri sendiri. Perlaksanaannya melibatkan para guru dan pemimpin pelajar serta nuqaba’. Di samping kelangsungannya berterusan sepanjang tahun dan pemantauannya berjalan seiring supaya kualitinya sentiasa terpelihara. Justeru, harapan yang tinggi kepada pihak pentadbiran, guru serta pelajar agar dapat memberi kerjasama yang padu di dalam menjayakan hasrat murni ini.

 

MATLAMAT

Melahirkan pelajar yang mendalami ilmu agama, serta menghayati nilai-nilainya.

 

OBJEKTIF

a.Menyemarakkan budaya beribadat dalam kalangan pelajar.

b.Menyuburkan suasana ilmu dalam kalangan pelajar.

 

CIRI-CIRI SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR)

 

1. Beragama

a) Menjaga solat

b) Mendampingi al-Quran

c) Mengamalkan wirid dan zikir

 

2) Berketrampilan

a) Berpakaian menutup aurat dan kemas

b) Menjaga adab sopan dalam pergaulan.

c) Mempunyai daya kepimpinan yang tinggi.

 

3) Jati diri

a) Mempunyai keyakinan diri.

b) Sabar dan tabah.

c) Mempunyai semangat juang untuk bersaing ke arah kecemerlangan.

 

4) Berbudi bahasa

a) Menghormati orang lain.

b) Bercakap dengan bahasa yang sopan dan lembut.

c) Menghargai orang lain

 

http://s8.postimage.org/q7pzyl4ud/image_gallery_button.png

 

Terakhir dikemaskini (Ahad, 23 Februari 2014 09:33)

 

MESYUARAT AGUNG PIBG 2014

http://s13.postimg.org/uaz3jc9qv/OIBG14.jpg

SABTU, 22 FEBRUARI 2014 - Persatuan Ibu bapa Dan Guru SMKA Durian Guling telah mengadakan Mesyuarat Agung kali ke-19 tahun 2014 pada 22 Feb 2014 di Dewan Besar Ibnu Khaldun dari jam 9.00pg hingga 12.00 tgh. Majlis ini telah dirasmikan oleh Pegawai Pelajaran Daerah Marang, Tuan Haji Kassim bin Husin.
Pihak sekolah amat mengalu-alukan kehadiran pada ibu bapa serta waris ke mesyuarat ini bagi sama-sama mendengar pembentangan minit dan belanjawan akaun pibg bagi tahun 2013. Selain itu, mesyuarat juga akan menjalankan sesi pelantikan AJK yang baru baru tahun 2014/2015 dan seterusnya membincangkan usul-usul yang telah dibangkitkan dalam borang usul yang telah diedarkan 2 minggu yang lalu. Terima kasih kepada semua ibu bapa / waris yang telah hadir pada Mesyuarat Agung PIBG SMKADG kali ke-19 ini. Tahniah juga diucapkan kepada semua Jawatankuasa yang telah dilantik secara sebulat suara bagi mewakili para ibu bapa serta guru SMKADG.

 

http://s8.postimage.org/q7pzyl4ud/image_gallery_button.png

 

KEPUTUSAN STPM PENGGAL 3

 

Tahniah diucapkan kepada tiga pelajar SMKADG kerana berjaya mendapat keputusan 4.0 dalam peperiksaan STPM penggal ke 3. Semoga keputusan ini menjadi inspirasi kepada pelajar lain.

NAMA PELAJAR YANG MENDAPAT 4.0

1. ABU HASSAN ASHAARI BIN SAPAI

2. NURUL NAJIHAH BT MOHD ZAHA

3. AISYAH AUNI BT ROSLAN

 

Terakhir dikemaskini (Selasa, 11 Februari 2014 20:23)

 

Kejohanan Merentas Desa Peringkat sekolah 2014

 

Pada khamis 30 januari telah diadakan satu kejohanan merentas desa peringkat sekolah. Semua pelajar diwajibkan mengambil bahagian. Rumah laksamana telah diumumkan menjadi johan keseluruhan. Tahniah diucapkan.

 

30 JANUARI 2014 - Telah berlangsungnya Kejohanan Merentas Desa Peringkat Sekolah. Sebelum bermulanya acara merentas desa, para peserta melakukan aktiviti regangan badan yang diketuai oleh Cikgu Kamarul b. Sidek selaku Penyelia Kejohanan. Selepas itu, semua peserta berkumpul di pintu pagar asrama untuk memulakan acara. Semua peserta dilepaskan oleh Puan Pengetua, Pn. Kamariah Ali.
Para peserta berlari sejauh 6 km meliputi sebahagian kawasan di Kampung Belukar Gorek. Trek yang digunakan adalah seperti trek yang telah ditetapkan pada tahun lepas. Trek yang landai memberi kelebihan kepada para pelari untuk berlari pantas tetapi cuaca yang panas telah memberi cabaran yang hebat kepada semua peserta.
Setiap check point diawasi oleh guru bertugas bagi memastikan pelajar menggunakan laluan yang betul. Para pemenang akan diberikan nombor dan namanya diambil untuk penyampaian hadiah. Para pegawai begitu komited terhadap tugas yang mereka jalankan.
Selepas semua peserta berjaya menamatkan larian, tiba pula masa penyampaian hadiah. Hanya 20 peserta lelaki dan perempuan yang menerima hadiah. Para pemenang mendapat pingat / medal mengikut ranking / kedudukan dan sijil penyertaan. Rumah Laksamana telah menjadi johan keseluruhan pertandingan pada kali ini.

http://s8.postimg.org/q7pzyl4ud/image_gallery_button.png

 

Terakhir dikemaskini (Isnin, 03 Februari 2014 09:52)

 

Anugerah Kecemerlangan Yayasan Teregganu

http://s27.postimg.org/4k4zw51kj/akp0902.jpg

KEPADA PELAJAR YANG MENDAPAT SEMUA A DALAM SEMUA PELAJARAN DIMINTA MENDOWNLOAD SURAT DIBAWAH DAN MELENGKAPKANYA DAN HANTAR SEGERA KE YAYASAN TERENGGANU. TERIMA KASIH

 

Surat

http://s11.postimg.org/pm6gjltjn/molumen_download_button_1.png

Borang

http://s11.postimg.org/pm6gjltjn/molumen_download_button_1.png

 

SENARAI KELAS DAN PELAJAR UNTUK TAHUN 2014

http://s23.postimg.org/ilq4xp8d7/Happy_New_Year_2014_Happy_New_Year_2014_Sms_2014.jpg

BERIKUT ADALAH SENARAI KELAS DAN PELAJAR UNTUK TAHUN 2014. KEDUDUKAN KELAS INI DIBUAT BERDASARKAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2013

 

2014

SENARAI PELAJAR DAN KELAS TINGKATAN 2

SENARAI PELAJAR DAN KELAS TINGKATAN 3

SENARAI PELAJAR DAN KELAS TINGKATAN 5

Terakhir dikemaskini (Selasa, 24 Disember 2013 19:47)

 

Keputusan PMR 2013

http://s21.postimg.org/qfg65mk1j/DSC_0507.jpg

 

pada hari ini ,19 Disember 2013 telah diumumkan keputusan peperiksaan PMR 2013. SMKADG telah mendapat kejayaan seramai 40 orang telah mendapat Semua A dalam semua mata pelajaran dengan GPS sebanyak 1.43.  (pertama di daerah Marang dan yang ke 21 dalam negeri Terengganu). Tahniah diucapkan

 

KEPUTUSAN PMR 2013

Terakhir dikemaskini (Isnin, 23 Disember 2013 23:50)

 

3RD USM-Kelantan International Open Taekwondo Championship 2013

http://s9.postimg.org/yglxzdjdb/taeusm.jpg

14th-16th November 2013

 

Alhamdulillah. 2013 International Taekwondo Championship University of Science Malaysia Kelantan. The winners are :


1 Gold UMI SHAFIA ADAM 3 AL BUKHARI
1 Silver HALIMATUN SADIAH BT. HARUN 2 AS SYAFIE
3 Bronze NUR AIN SHAZWANI BT ROSLEE AB. JAMAL 4 AL BUKHARI
NIK NURUL FARAHIM BT MOHD ROSLI 2 AL BUKHARI
NOR SAFIAH HAKIMAH BINTI MOHD ARIFIN 3 AL KHAWARIZMI
GOOOOO TEAM!!!! So proud of you !

 

Latihan Dalam Perkhidmatan (LADAP 4/13)

http://s15.postimg.org/830zp73wr/ladap13.jpg

Salam 1Malaysia, Buat julung kalinya pada 26 Oktober 2013, SMKADG telah berjaya menganjurkan LADAP gabungan, iaitu LADAP yang mengabungkan  dua sekolah dalam satu LADAP. Pada edisi kali ini semua guru dan staf daripada SMK Bukit Sawa dan SMKA Durian Guling berkampung selama satu hari di dewan Ibnu Khaldun SMKADG bagi menjayakan LADAP. Antara pengisian LADAP ialah:

1. Sarana Guru dan Ibu Bapa

2. Kesedaran Penggunaan FROG VLE

3. Penilaian bersepadu pegawai perkhidmatan pendidikan.

Terakhir dikemaskini (Isnin, 28 Oktober 2013 09:09)

 

HARI ANUGERAH KOKURIKULUM 2013

PERSEMBAHAN NASYID SOUTUS SYAKIRIN

 

PERSEMBAHAN SPEECH CHOIR

 

PERSEMBAHAN TAEKWONDO

Terakhir dikemaskini (Khamis, 24 Oktober 2013 15:58)

 

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2013

http://s17.postimg.org/mcu2aj1hr/Exam_Results.jpg

BERIKUT ADALAH KEPUTUSAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2013 BAGI TINGKATAN 1 DAN 2.

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN TINGKATAN 1

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN TINGKATAN 2

 

DASAR PAKAIAN PELAJAR SEMASA MENGAMBIL KEPUTUSAN PEPERIKSAAN PMR / SPM / STPM

surat smkadg page0001

DASAR PAKAIAN PELAJAR SEMASA MENGAMBIL KEPUTUSAN PEPERIKSAAN PMR / SPM / STPM.

Pelajar perlu mematuhi peraturan pemakaian ini supaya urusan menganbil keputusan peperiksaan berjalan lancar

Terakhir dikemaskini (Rabu, 18 Disember 2013 13:49)

 

Pelancaran Program Kem Membaca 1 Malaysia (KM1M)

http://i.imgur.com/a0F95Ru.jpg

MAJLIS PELANCARAN PROGRAM KEM MEMBACA 1 MALAYSIA (KM1M) OLEH PUAN PENGETUA DI TAPAK PERHIMPUNAN SMKADG PADA 28 OKTOBER 2013

Program Kem Membaca 1 Malaysia (KM1M) dan Kempen READ: One Nation Reading Together merupakan program membaca serentak terbesar di Malaysia yang melibatkan murid-murid sekolah rendah dan menengah di seluruh negara.  Kedua-dua program ini merupakan perkongsian pintar antara Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Scholastic Malaysia.

Program yang mula diadakan pada tahun 2008 bertujuan membina amalan membaca dalam kalangan murid sekolah di Malaysia. Antara pencapaian tertinggi program ini ialah penerimaan Anugerah “The Most Number Of Children Reading Storybooks in Schools in a Day” di  dalam  entri Malaysian Book Of Record  (MBOR) 2010.

Sumbangan ini memberikan impak positif dalam pelaksanaan Dasar Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBI) di samping meningkatkan koleksi bahan bacaan Pusat Sumber Sekolah. Bagi memastikan kejayaan kempen membaca ini, Scholastic Malaysia telah menyumbang 50 buah buku bahasa Inggeris terbitan Scholastic kepada setiap sekolah yang mengambil bahagian. Nilai sumbangan bahan bacaan yang diberikan bertambah dengan peningkatan bilangan sekolah dan murid yang mengambil bahagian dalam program ini setiap tahun meningkat.

Selain itu, Scholastic Malaysia turut memberikan sokongan padu dalam menjayakan Program Anugerah NILAM Peringkat Kebangsaan iaitu pengiktirafan tertinggi KPM dalam usaha membina tabiat membaca dalam kalangan murid selaras dengan hasrat negara melahirkan masyarakat bermaklumat dan berpengetahuan. Ini jelas menunjukkan Scholastic Malaysia sama-sama berusaha merealisasikan aspirasi misi KPM dalam ‘Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti.’

Scholastic juga mewujudkan Scholastic Book Clubs yang merupakan saluran terbaik untuk murid memperoleh dan memiliki bahan bacaan yang berkualiti dengan kos yang rendah. Seleksi bahan bacaan yang sesuai dengan peringkat umur dan mempunyai nilai sejagat dapat dibaca, dihayati dan diadaptasikan oleh murid dalam semua aspek kehidupan mereka. Di samping itu, bahan bacaan ini dapat meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris murid dan keupayaan mereka berdaya saing di peringkat global.

Semoga kerjasama erat antara Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Scholastic Malaysia akan terus kukuh dan berterusan sejajar dengan visi Malaysia sebagai negara berasaskan ekonomi pengetahuan (k-economy) dan maju menjelang 2020.

 

KEJOHANAN TAEKWONDO JEMPUTAN SEKOLAH-SEKOLAH MALAYSIA SKSS1 2013

http://s24.postimg.org/sv3tzqehh/TAEKWONDO.jpg

Salam 1Malaysia,

telah berlangsung satu kejohanan taekwondo di SK Sultan Sulaiman 1, iaitu kejohanan taekwondo jemputan sekolah-sekolah Malaysia kali ke2 2013.. Kejohanan ini telah berlangsung selama tiga hari bermula pada 17 dan berakhir pada 20 Oktober 2013. Dalam kejohanan ini SMKADG telah berjaya mendapat 2 Emas, 1 Perak dan 6 Gangsa. tahniah diucapkan

SENARAI PELAJAR YANG MENDAPAT PINGAT

1. FATIN AINA UMAIRAH BT. MOHD YUSOF  ~   EMAS
2. UMI SHAFIA BINTI  ADAM ~    EMAS
3. NIK NURUL FARAHIM BT. MOHD ROSLI ~    PERAK
4. NIK NURULFARIHA  BT. MOHD ROSLI ~    GANGSA
5. KHAIRUL  HILMAN  BIN  SIDEK ~    GANGSA
6. MUHAMMAD IZZAT HUSSAINI BIN MAT NASIR ~    GANGSA
7. NOR SAFIAH HAKIMAH BINTI  MOHD ARIFIN ~    GANGSA
8. IMRAN BASRI BIN  SHAMIH ~    GANGSA
9. NUR  IZZAH  HANIM BT. MAHADI ~    GANGSA

Terakhir dikemaskini (Sabtu, 26 Oktober 2013 12:31)

 

JAMUAN AKHIR TAHUN KRK 2013

http://s24.postimg.org/kz2a4vzwl/krk.jpg

22 OKTOBER 2013 - Secara tradisinya Jamuan akhir tahun merupakan penutup kepada aktiviti tahunan Kelab Rantaian kasih SMKADG. Tidak ketinggalan pada tahun ini, jamuan akhir tahun KRK telah diadakan di TH Hotel & Convention Centre Terengganu. TH Hotel & Convention Centre terletak di Kuala Nerus di negeri Terengganu, pantai timur Semenanjung Malaysia, yang turut menempatkan bandar pendidikan yang dikenali sebagai Gong Badak. Berlandaskan syariah, TH Hotel & Convention Centre Terengganu ini menawarkan pelbagai jenis bilik dan suite dengan pelbagai kemudahan terkini termasuk tempat persidangan yang terbesar di negeri ini & dewan bankuet yang boleh memuatkan sehingga 1,100 orang. Pelbagai aktiviti telah diadakan seperti penyampaian anugerah kualiti dan juga cabutan bertuah.

 
PENGETUA

http://s19.postimage.org/6d2kq3xz7/KAMARIAH_BINTI_ALIA.jpg

http://s14.postimg.org/ohe6vyl59/webbest.png

http://s11.postimage.org/ns318wnsf/smkbest.gif

http://s21.postimg.org/a3jzjuv7b/award_big.png

hosting badge 1

 

Apa Kata Anda?
ADAKAH SMKADG AKAN MENCAPAI KEJAYAAN BESAR DALAM PEPERIKSAAN PMR 2013?
 
Mutiara Kata
Dalam dunia ini lebih ramai yang berlidah buaya daripada
Shout Box
Latest Message: 5 months ago
  • [Cahaya Pend : assalamu'alaikum. saye berhajat untuk berpindah ke smkadg. masih boleh lagi kah?
  • [admin] : ya.. ada pengakap perempuan... ya ada perkhemahan jambori..
  • [ikha4997] : assalamualaikum,saya nak tanye..di smkadh,adekah perempuan dibenarkan untuk menyertai pasukan pengakap dan adakah pasukan pengakap smkadg menghantar peserta perepmpuan untuk menyertai perkhemahan pengakap raja?mohon dibalas segera..terima kasih
  • [Khairul Fah : saya ingin mencari jumlah guru dan staf sokongan dan murid
  • [Ida Syahrun : video dram bi tak de k? nk tengok gok
  • [shahfizzuki : keputusan sumative 1 xde ke??
  • [admin] : SMKADG Johan badminton L15 bergu
  • [admin] : SMKADG Naib johan Sepak takraw daerah L15
  • [syazwan427] : xde ke majlis penghargaan pelajar pmr 2012?
  • [syazwan427] : xde ke majlis penghargaan pelajar pmr 2012?
  • [AHMAD FUAD : fuh.....nmpak meriah jer...sambutan Maulidur Rasul yg lepas....
  • [mihana] : result tingkatan lain xde ke?
  • [Ana Suhana] : Bilekh kdudukn kls bg ting 1 akn dumumkn ?
  • [SaifulGhazi : Salam, knp result yg didownload dari web smkadg berlainan dgn SAPS ?
  • [zulfaridzua : bila kedudukan kelaas akn diumumkan
  • [zulfaridzua : bila kedudukan kelaas akn diumumkan
  • [zulfaridzua : bila kedudukan kelaas akn diumumkan
  • [admin] : kedudukan kelas akan diumumkan selepas 25hb nov
  • [admin] : «link»
  • [ummi raimi : macam mana nk download kerja sekolah cuti terancang tu?saya dah cuba tapi tak dapat.

Guests are shown between [].

Only registered users are allowed to post

Search