Login



HADIS PILIHAN
Hadith 6
Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

Hadith riwayat Bukhari dan Muslim.
PAUTAN

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini888
mod_vvisit_counterSemalam909
mod_vvisit_counterMinggu Ini7041
mod_vvisit_counterMinggu Lepas5844
mod_vvisit_counterBulan Ini17666
mod_vvisit_counterBulan Lepas22330
mod_vvisit_counterJumlah2934435

Kami ada: 5 tetamu, 2 bots online
Your IP: 54.226.46.21
 , 
Today: Apr 19, 2014

313736 10151475752164271 971215349 n


JADUAL WAKTU

http://s14.postimg.org/tnb3iip59/vle.png

3RD USM-Kelantan International Open Taekwondo Championship 2013

http://s9.postimg.org/yglxzdjdb/taeusm.jpg

14th-16th November 2013

 

Alhamdulillah. 2013 International Taekwondo Championship University of Science Malaysia Kelantan. The winners are :


1 Gold UMI SHAFIA ADAM 3 AL BUKHARI
1 Silver HALIMATUN SADIAH BT. HARUN 2 AS SYAFIE
3 Bronze NUR AIN SHAZWANI BT ROSLEE AB. JAMAL 4 AL BUKHARI
NIK NURUL FARAHIM BT MOHD ROSLI 2 AL BUKHARI
NOR SAFIAH HAKIMAH BINTI MOHD ARIFIN 3 AL KHAWARIZMI
GOOOOO TEAM!!!! So proud of you !

 

Pelancaran Program Kem Membaca 1 Malaysia (KM1M)

http://i.imgur.com/a0F95Ru.jpg

MAJLIS PELANCARAN PROGRAM KEM MEMBACA 1 MALAYSIA (KM1M) OLEH PUAN PENGETUA DI TAPAK PERHIMPUNAN SMKADG PADA 28 OKTOBER 2013

Program Kem Membaca 1 Malaysia (KM1M) dan Kempen READ: One Nation Reading Together merupakan program membaca serentak terbesar di Malaysia yang melibatkan murid-murid sekolah rendah dan menengah di seluruh negara.  Kedua-dua program ini merupakan perkongsian pintar antara Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Scholastic Malaysia.

Program yang mula diadakan pada tahun 2008 bertujuan membina amalan membaca dalam kalangan murid sekolah di Malaysia. Antara pencapaian tertinggi program ini ialah penerimaan Anugerah “The Most Number Of Children Reading Storybooks in Schools in a Day” di  dalam  entri Malaysian Book Of Record  (MBOR) 2010.

Sumbangan ini memberikan impak positif dalam pelaksanaan Dasar Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBI) di samping meningkatkan koleksi bahan bacaan Pusat Sumber Sekolah. Bagi memastikan kejayaan kempen membaca ini, Scholastic Malaysia telah menyumbang 50 buah buku bahasa Inggeris terbitan Scholastic kepada setiap sekolah yang mengambil bahagian. Nilai sumbangan bahan bacaan yang diberikan bertambah dengan peningkatan bilangan sekolah dan murid yang mengambil bahagian dalam program ini setiap tahun meningkat.

Selain itu, Scholastic Malaysia turut memberikan sokongan padu dalam menjayakan Program Anugerah NILAM Peringkat Kebangsaan iaitu pengiktirafan tertinggi KPM dalam usaha membina tabiat membaca dalam kalangan murid selaras dengan hasrat negara melahirkan masyarakat bermaklumat dan berpengetahuan. Ini jelas menunjukkan Scholastic Malaysia sama-sama berusaha merealisasikan aspirasi misi KPM dalam ‘Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti.’

Scholastic juga mewujudkan Scholastic Book Clubs yang merupakan saluran terbaik untuk murid memperoleh dan memiliki bahan bacaan yang berkualiti dengan kos yang rendah. Seleksi bahan bacaan yang sesuai dengan peringkat umur dan mempunyai nilai sejagat dapat dibaca, dihayati dan diadaptasikan oleh murid dalam semua aspek kehidupan mereka. Di samping itu, bahan bacaan ini dapat meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris murid dan keupayaan mereka berdaya saing di peringkat global.

Semoga kerjasama erat antara Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Scholastic Malaysia akan terus kukuh dan berterusan sejajar dengan visi Malaysia sebagai negara berasaskan ekonomi pengetahuan (k-economy) dan maju menjelang 2020.

 

Latihan Dalam Perkhidmatan (LADAP 4/13)

http://s15.postimg.org/830zp73wr/ladap13.jpg

Salam 1Malaysia, Buat julung kalinya pada 26 Oktober 2013, SMKADG telah berjaya menganjurkan LADAP gabungan, iaitu LADAP yang mengabungkan  dua sekolah dalam satu LADAP. Pada edisi kali ini semua guru dan staf daripada SMK Bukit Sawa dan SMKA Durian Guling berkampung selama satu hari di dewan Ibnu Khaldun SMKADG bagi menjayakan LADAP. Antara pengisian LADAP ialah:

1. Sarana Guru dan Ibu Bapa

2. Kesedaran Penggunaan FROG VLE

3. Penilaian bersepadu pegawai perkhidmatan pendidikan.

Terakhir dikemaskini (Isnin, 28 Oktober 2013 09:09)

 

KEJOHANAN TAEKWONDO JEMPUTAN SEKOLAH-SEKOLAH MALAYSIA SKSS1 2013

http://s24.postimg.org/sv3tzqehh/TAEKWONDO.jpg

Salam 1Malaysia,

telah berlangsung satu kejohanan taekwondo di SK Sultan Sulaiman 1, iaitu kejohanan taekwondo jemputan sekolah-sekolah Malaysia kali ke2 2013.. Kejohanan ini telah berlangsung selama tiga hari bermula pada 17 dan berakhir pada 20 Oktober 2013. Dalam kejohanan ini SMKADG telah berjaya mendapat 2 Emas, 1 Perak dan 6 Gangsa. tahniah diucapkan

SENARAI PELAJAR YANG MENDAPAT PINGAT

1. FATIN AINA UMAIRAH BT. MOHD YUSOF  ~   EMAS
2. UMI SHAFIA BINTI  ADAM ~    EMAS
3. NIK NURUL FARAHIM BT. MOHD ROSLI ~    PERAK
4. NIK NURULFARIHA  BT. MOHD ROSLI ~    GANGSA
5. KHAIRUL  HILMAN  BIN  SIDEK ~    GANGSA
6. MUHAMMAD IZZAT HUSSAINI BIN MAT NASIR ~    GANGSA
7. NOR SAFIAH HAKIMAH BINTI  MOHD ARIFIN ~    GANGSA
8. IMRAN BASRI BIN  SHAMIH ~    GANGSA
9. NUR  IZZAH  HANIM BT. MAHADI ~    GANGSA

Terakhir dikemaskini (Sabtu, 26 Oktober 2013 12:31)

 

HARI ANUGERAH KOKURIKULUM 2013

PERSEMBAHAN NASYID SOUTUS SYAKIRIN

 

PERSEMBAHAN SPEECH CHOIR

 

PERSEMBAHAN TAEKWONDO

Terakhir dikemaskini (Khamis, 24 Oktober 2013 15:58)

 

JAMUAN AKHIR TAHUN KRK 2013

http://s24.postimg.org/kz2a4vzwl/krk.jpg

22 OKTOBER 2013 - Secara tradisinya Jamuan akhir tahun merupakan penutup kepada aktiviti tahunan Kelab Rantaian kasih SMKADG. Tidak ketinggalan pada tahun ini, jamuan akhir tahun KRK telah diadakan di TH Hotel & Convention Centre Terengganu. TH Hotel & Convention Centre terletak di Kuala Nerus di negeri Terengganu, pantai timur Semenanjung Malaysia, yang turut menempatkan bandar pendidikan yang dikenali sebagai Gong Badak. Berlandaskan syariah, TH Hotel & Convention Centre Terengganu ini menawarkan pelbagai jenis bilik dan suite dengan pelbagai kemudahan terkini termasuk tempat persidangan yang terbesar di negeri ini & dewan bankuet yang boleh memuatkan sehingga 1,100 orang. Pelbagai aktiviti telah diadakan seperti penyampaian anugerah kualiti dan juga cabutan bertuah.

 

Lawatan Penanda Aras SMKA Melor

http://s24.postimg.org/69wnlcuw5/melor.jpg

Ahad, 13 Oktober 2013 - Satu rombongan daripada SMKA Melor, Kota Bharu Kelantan telah mengadakan lawatan ke SMKADG. Tujuan lawatan ini adalah untuk menjalinkan kerjasama dengan SMKADG dalam beberapa aspek. Dalam majlis ringkas yang diadakan di dewan makan ASPURI, satu memorandum persefahaman (MOU) telah ditandatangani antara kedua sekolah. Pada masa yang sama juga telah diadakan pertandingan Scrabble bagi mengeratkan lagi hubungan diantara kedua sekolah. Terima kasih kepada SMKA Melor kerana sudi melawat SMKADG dan membentuk ikatan Jalinan kerjasama di antara kedua sekolah.

 

Terakhir dikemaskini (Khamis, 24 Oktober 2013 16:05)

 

Program Motivasi dan Pembentukan Sahsiah Pelajar Tingkatan 2

 

 

 

Nama Program: Program Motivasi dan Pembentukan Sahsiah Pelajar Tingkatan 2
Penceramah: YM Raja Ismail b Raja Shahadan
Tarikh: 03 Oktober 2013
Hari: Khamis
Masa: 8.00 pagi - 4.00 petang
Tempat : Dewan Makan Aspuri, SMKADG.
Bil Pelajar : 220


Rasional:
Motivasi merupakan salah satu faktor  yang dikenalpasti mampu mendorong ke arah peningkatan prestasi dan kecemerlangan akademik serta mampu membentuk ketrampilan pelajar. Walaubagaimanapun kecemerlangan akademik tidak menjamin kecemerlangan sahsiah pelajar. Oleh itu, program motivasi ini dilaksanakan seiring dengan program pembentukan sahsiah pelajar agar dapat melahirkan pelajar yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial serta mampu berdaya saing dalam menghadapi cabaran globalisasi.


Objektif/Matlamat Program:
1) merangsang motivasi pelajar untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik dan sahsiah.
2) membentuk pelajar yang beretika.
3) melahirkan pelajar yang berkualiti

Terakhir dikemaskini (Isnin, 07 Oktober 2013 21:22)

 

KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN SPM TERENGGANU 2013

http://s24.postimg.org/5k0eiqtnp/DSC_0898.jpg

 

http://s17.postimg.org/lfgijmivz/download_icon.gif

 

Pertandingan Drama Bahasa Inggeris Negeri Terengganu

http://s24.postimg.org/wdupwaf5x/1082183_542697422445431_1614912086_n.jpg

Tahniah! Pasukan Drama SMKADG telah berjaya menjadi naib Johan Pertandingan Drama Bahasa Inggeris peringkat Negeri Terengganu yang diadakan di SMK Rantau Petronas, Kemaman pada 3 Julai 2013.

 

Video Drama

 

Terakhir dikemaskini (Sabtu, 21 September 2013 02:09)

 

Majlis Temu Murni Calon PMR 2013

http://s2.postimg.org/j2ud2v39l/tmurni.jpg

Majlis temu murni antara pihak sekolah dan penjaga calon PMR 2013 bertujuan untuk membincangkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan percubaan dan juga penyampaian anugerah as-syafie kepada pelajar yang berjaya dalam peperiksaan percubaan PMR 2013

 

 

 

Program Jalan Ria 10 000 Langkah 1 Murid 1 Sukan

http://s12.postimg.org/c81yx117x/10k.jpg

Pada Rabu 4/9/2013 SMKA Durian Guling berjaya melaksanakan program Program Jalan Ria 10 000 Langkah 1 Murid 1 Sukan Peringkat SMKA Durian Guling 2013. Objektif utama program ini untuk membentuk masyarakat Malaysia agar lebih prihatin tentang penjagaan kesihatan dari peringkat asas. Selain itu, menjadikan aktiviti berjalan kaki 10,000 langkah sehari sebagai budaya harian setiap individu di Malaysia dalam membangunkan masyarakat yang sihat.
Pada awal pagi, aktiviti panas badan iaitu senamrobik dimulakan dan acara berjalan 10 ribu langkah bermula di Padang Sekolah menuju ke Taman Rekreasi Alur Limbat. Alhamdulillah dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dan kerjasama dari semua guru dan pihak yang terlibat, program berjaya dilaksanakan tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. Syabas dan tahniah diucapkan.

 

Terakhir dikemaskini (Sabtu, 21 September 2013 01:58)

 

Sesi Motivasi Bersama Ketua Sektor Sektor Jaminan Kualiti

http://s14.postimg.org/w5fivg7xd/TENGKU_YUSOF.jpg

2 September 2013 - Pada hari ini SMKADG berasa sungguh bertuah kerana telah dilawati Ketua Sektor Sektor Jaminan Kualiti, YM Tengku Mohd Yusoff bin Tengku Mansor. Dalam sesi lawatan ini, beliau berkesempatan berjumpa dan memberi sedikit motivasi kepada semua pelajar yang akan menghadapi peperiksaan PMR dan SPM pada tahun ini. diharap pelajar akan mendapat semangat baru untuk belajar seterusnya berjaya dalam peperiksaan selepas ini.

 

SOALAN PERCUBAAN PMR TERENGGANU 2013

http://s15.postimg.org/za95n16kb/Exam_Answer_Sheet2977380_Small.jpg

SOALAN PERCUBAAN PMR TERENGGANU 2013

 

http://s12.postimg.org/4dhfkjca5/button_download.gif

 

Pasukan Nasyid SMKADG Johan Nasyid Bintang Mukmin

http://s7.postimg.org/7aj7mita3/1235451_635189373168931_816909931_n.jpg

Tahniah! pasukan nasyid SMKADG telah berjaya menjadi johan pertandingan Nasyid Bintang Mukmin musim ke-6. Pertandingan ini telah diadakan di perkarangan Mydin Mall dan di sertai oleh 8 pasukan. Hadiah sebanyak RM700 tajaan Ubat gigi Mukmin dan  Baucer bank Rakyat sebayanyak Rm30 setiap peserta. SMKADG akan mewakili Terengganu ke peringkat kebangsaan.

 

Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar dan Pelaporan 2013

http://s23.postimg.org/7djkmxjtn/pelaporan.jpg

Tarikh: 11 Julai 2013

Tempat: Dewan Ibnu Khaldun SMKADG

Satu majlis telah diadakan di dewan besar Ibnu Khaldun bermula jam 11 pagi. majlis ini bertujuan untuk memberi penghargaan kepada pelajar yang berjaya dalam peperiksaan pertengahan tahun, di samping untuk mengadakan pertemuan bersama penjaga pelajar bagi melaporkan pencapaian akademik anak-anak mereka. Majlis ini bermula pada jam 11 pagi dan berakhir pada jam 1.30 tengah hari. Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan majlis ini.

 
PENGETUA

http://s19.postimage.org/6d2kq3xz7/KAMARIAH_BINTI_ALIA.jpg

http://s14.postimg.org/ohe6vyl59/webbest.png

http://s11.postimage.org/ns318wnsf/smkbest.gif

http://s21.postimg.org/a3jzjuv7b/award_big.png

hosting badge 1

 

Apa Kata Anda?
ADAKAH SMKADG AKAN MENCAPAI KEJAYAAN BESAR DALAM PEPERIKSAAN PMR 2013?
 
Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
Latest Events
No events
Shout Box
Latest Message: 2 weeks ago
  • [Cahaya Pend : assalamu'alaikum. saye berhajat untuk berpindah ke smkadg. masih boleh lagi kah?
  • [admin] : ya.. ada pengakap perempuan... ya ada perkhemahan jambori..
  • [ikha4997] : assalamualaikum,saya nak tanye..di smkadh,adekah perempuan dibenarkan untuk menyertai pasukan pengakap dan adakah pasukan pengakap smkadg menghantar peserta perepmpuan untuk menyertai perkhemahan pengakap raja?mohon dibalas segera..terima kasih
  • [Khairul Fah : saya ingin mencari jumlah guru dan staf sokongan dan murid
  • [Ida Syahrun : video dram bi tak de k? nk tengok gok
  • [shahfizzuki : keputusan sumative 1 xde ke??
  • [admin] : SMKADG Johan badminton L15 bergu
  • [admin] : SMKADG Naib johan Sepak takraw daerah L15
  • [syazwan427] : xde ke majlis penghargaan pelajar pmr 2012?
  • [syazwan427] : xde ke majlis penghargaan pelajar pmr 2012?
  • [AHMAD FUAD : fuh.....nmpak meriah jer...sambutan Maulidur Rasul yg lepas....
  • [mihana] : result tingkatan lain xde ke?
  • [Ana Suhana] : Bilekh kdudukn kls bg ting 1 akn dumumkn ?
  • [SaifulGhazi : Salam, knp result yg didownload dari web smkadg berlainan dgn SAPS ?
  • [zulfaridzua : bila kedudukan kelaas akn diumumkan
  • [zulfaridzua : bila kedudukan kelaas akn diumumkan
  • [zulfaridzua : bila kedudukan kelaas akn diumumkan
  • [admin] : kedudukan kelas akan diumumkan selepas 25hb nov
  • [admin] : «link»
  • [ummi raimi : macam mana nk download kerja sekolah cuti terancang tu?saya dah cuba tapi tak dapat.

Guests are shown between [].

Only registered users are allowed to post

Tetamu
Kami ada 7 tetamu online
Search
Events Calendar
April 2014
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
PEPERIKSAAN SPM
Peperiksaan spm
HARI LAGI!!!
KEPUTUSAN EXAM